Онлайн магазинът привлича 5 типа потребители

Вижте как един онлайн магазин привлича цели пет типа потребители във Вашия сайт

Статистиката сочи, че след изработка на онлайн магазин и след реалното му заработване, той привлича основно пет различни вида потребители и респективно потенциални клиенти, които си разделят пазара при интернет търговията напоследък.

Разделението е направено по няколко признака като:

нагласи, цели, поведение в сайта, отношение към личните си данни,

но не отчита разлики по

възраст, пол или демография.

Точно затова, разработвайки своя онлайн магазин, е добре да се съобразите с тези категории потребители, за да увеличите продажбите си в интернет.

Първи тип потребители

Първият тип потребители са тези, които лесно споделят информация и те са 20% на сто от купуващите в интернет. Според тях този вид пазаруване спестява време, нерви и пари, те обикновено споделят много лична информация при пазаруването и е резонно да им се въздейства чрез специални предложения и оферти, мобилен и имейл маркетинг.

Втори тип потребители

типове потребители в онлайн магазин
Какво е поведението на различните типове потребители в един онлайн магазин

Други 22% на сто от потребителите са т.нар. социални и активни потребители, и те са най-редовните активисти в социалните мрежи, така че върху тях е добре да се въздейства именно през медии като Facebook, Twitter или Instagram и подобни.

Трети тип потребители

Още 23% на сто от потребителите са фенове на бързата покупка. Те твърдо избират интернет за пазаруване и винаги издирват информация онлайн преди да купят даден артикул, сравняват цени и обикалят физически магазини, преди да се спрат на нещо.

Четвърти тип потребители

Пазещите личната си информация и проактивни онлайн купувачи са 18% на сто от потребителите, а личният им метод на пазаруване е да разкриват лични данни при сделка единствено ако са сигурни как точно ще бъде употребена тя. Освен това тези купувачи не се влияят от обмен на лични данни за специални намаления и оферти, от членство в онлайн клубове и общества, абониране за бюлетини, новини и съобщения, свързани със съответните онлайн магазини. Въздействието при този тип потребители е по-трудно и продължително.

Пети тип потребители

Пасивните потребители според проучванията също са 17% от пазаруващите онлайн, като те обаче почти не ползват мобилни приложения и социални медии при покупка, така че при тях е добре да се използва най-вече печатна реклама като традиционна форма на маркетинг.

Разбира се, освен с видовете потребители, които оформят таргет групата ви,трябва да сте наясно и с типа онлайн магазин, който ви е нужен. Търсачките сочат, че днес у нас работят поне 12 милиона интернет сайта, занимаващи се с електронна търговия. Те основно са насочени от бизнеса към клиента /физически лица или домакинства/ или от бизнеса към бизнеса /дилъри и търгуващи на едро/. Разнообразието им е огромно, като най-много са специализираните.

Сред тях са такива за услуги, стоки за бита, техника и електроника, храни и напитки, заведения и хотели, спорт, туризъм, изкуства, козметика, градинарство, автомобили и какво ли още не. Има онлайн магазини за стока от даден сегмент на пазара, истински онлайн книжарници и видеотеки, интернет супермаркети, хипермаркети и МОЛ-ове, аукциони за търгове на нови или използвани вещи, сайтове за групово пазаруване, ниски цени, отстъпки, намаления, промоции, пазаруване с ваучери.

Повечето от онлайн магазините днес работят с куриерски фирми или направо оставят закупеното от врата на врата, а начините на разплащане са многообразни и удобни за потребителя и търговеца. Сред най-популярните са чрез банкова сметка и кредитна карта /РауРаl, еРау/, на каса /ЕаsуРау/, с нaлoжeн плaтeж.

Не на последно място е добре да се погрижите за система за статистика и отчитане на уникалните посещения още когато стартирате дългоочакваната изработка на вашия онлайн магазин.

Вижте още по темата в статията: Ние потребителите (хората)

Вашият коментар