ON page фактори за сео оптимизация

Какво е това сео ON-Page оптимизация , защо е толкова важна и кои са елементите й?

Ето малък списък с по-важните елементи :

1. Архитектура на сайта

Има два вида архитектура на сайта : плоска и йерархична
Плоската архитектура е до 3 нива на йерархията- тя е и най-често използваната
При йерархичната архитектура, SEO оптимизацията има много малко влияние на по-долните нива.
През последните години от Google се разработват алгоритми, които успяват да четат Flash елементи на сайта, но е най-добре да не се използват.

2. AJAX

AJAX е акроним между Java Script и XML. Добрите му черти са, че намалява значително времето за зареждане на сайта и подобрява навигацията.On-page-SEO-Ranking-factors
Недостатъците му са, че не се поддържа от по-старите браузъри, не цялото съдържание се индексира. Google ботът все още се затруднява с прочитането на AJAX елементите.

3. Sitemap (Карта на сайта)

Според архитектурата на сайта картите му биват вертикални и хоризонтални .Те спомагат за индексирането на съдържанието.

4. Вътрешни връзки

Вътрешните връзки се създават по нива и категории. Добър вариант е да се правят връзки от категориини страници към началната, защото тя е главната страница на сайта и трябва да има най-голяма сила.
Връзките в сайт са много важна част. На много от старите сайтове, а и много нови, не са оптимизирани url адресите. Ако един адрес е от сорта на /?p=30 , гугъл ботът няма как да разбере какво има на страницата. Най-добрата практика е да бъдат пранслитерирани адресите
*Пример:
бизнес-комуникации => biznes-komunikacii
Важно е уеб адреса да съдържа ключови думи. Какви сепаратори използва – тире и долна черта. Добре е да се избягват някой символи като $#@*!

5. Борба с дублираното съдържание

Двойно съдържание се получава често при уеб адресите, като най-добрия вариант е да бъде направено пренасочване.

Един от най-важните елементи за добра сео оптимизация – качественото съдържание

5.1 Съдържание на сайта / Content /

Важно е текстът на страницата да бъде минимум 300 думи, за да има интензитетът който желаем. Хубаво е да се използват ключовите фрази в началото и в края на текста, добре е също така да се използват синоними и да се избягват правописните грешки. Ако една или повече страници са оптимизирани с идентични ключови думи, това обърква не само потребителите, но и търсачките. Важно е да има ключови думи, но е добре да се слагат с мярка.
Какво да бъде съдържанието, така че да увеличим престоят на потребителя на страницата ? (през 2014, а и сега bounce rate-а е един от главните ранкинг фактори, наред със споделянето и харесването в социалните мрежи) – http://www.searchmetrics.com/

6. Проверка на валидацията на кода в сайта на W3Consortium

Той показва всяка грешка в стандарта на HTML и CSS, и как могат да бъдат решени те.

7. Има ли microdata markup съдържание в сайта

сео оптимизирана страница
Оптимизирана страница

Този вид схема на сайта подобрява визията на мета описанието като слага страниците в категории и различни групи като: рецепти, продукти, хора, събития, статия, видео. Ако страницата е за рецепти, например се визуализират в rich snippet-a елементи, като начин и време на приготвяне, снимка, рейтинг и други.
Тези структурни данни на сайта, помагат на търсачките да категоризират по-добре страниците в зависимост от вида им. Предимствата на микродатата са много. Едно от тях е, че онагледяват информацията по най-добрия начин. Добавянето на миктодата става през сайта – schema.org. От гледна точка на сео оптимизацията microdata markup не играе съществена роля за класирането на сайта, но подобрява визията на резултатите в търсачката и спомага за увеличаване на CTR-а

8. Заглавия / Titles /

Принципно заглавията се водят като най-силен фактор, като от значение е и това къде е разположена ключовата дума – дали в началото или в края. Стандарта на описанията е в порядъка на 65-70 знака. Заглавието „продава“, затова е много важно копирайтърите да съчетават визия и стил със seo техниките за оптимизация.

9. Мета описание / Meta description /

Мета описанията са част от рекламата. Те не влияят на класирането, но ако бъдат добре написани могат да увеличат CTR-а им. Мета описанието е добре да е не повече от 155 символа. В него е хубаво да бъдат включени: цени, контакт за връзка, адреси, промоции и думи подтикващи към действие.

10. Елементи в HTML частта

Rel canonical
Все по-известна релация стана rel canonical тага, който се справя с дублираното съдържание, като удостоверява, че текстът се повтаря и на друга страница, и взима под внимание само тази, която е посочена като канонична.

Вижте повече какво е rel canonical тук!

rel=”next” и rel=”prev”
Този вид тагове се използват за странициране на страници, като декларира на търсачката, че страниците са взаимно обвързани една с друга. По този начин се избягват много дублажи като page/2 .. page/3 … page/4., така всички страници се обединяват като група, а не като самостоятелни.

11. Изображения

Всички изображения са невидими за търсачките, ако не бъдат описани с alt таг, който дава представа за картинката. Редуциране на размера на картинките – подобрява скоростта на сайта.
Проверката на счупени линкове също е много важна част от одита. Ако има прекалено много счупени линкове индикира пред търсачките, че сайтът не се поддържа добре и го ранква по-назад в позициите.
Добре изградената вътрешна структура гарантира, че няма да има пропуски при индексацията на съдържанието, на сайта Ви.

За добра сео оптимизация е важно изображенията не само да съдържат alt тагове, но и да са авторски, тъй като инженерите  на Google вече са разработли алгоритъм, който разпознава изображения доста добре.

12. Елементи в частта на страницата и стилизиране

  • Използват ли се H1 , H2 и H3 тагове за заглавията?
  • Използват ли се и елементите за стилизиране <strong> , <emphasized>, <underline>?

Стъпки към създаването на добре оптимизиран уеб сайт за търсещите машини (кролери)

Вашият коментар