#13 Онлайн маркетинг тенденции за 2021г.

Тенденциите в дигиталния, онлайн маркетинг през 2021г. 

Всеки маркетолог трябва да знае, че тенденциите се променят всяка минута и ако не се наблюдават новостите в бизнес средата е твърде вероятно да се стигне до провал.

Основни приоритети

Ако погледнем днешните времена, да кажем преди 40 години, как бихме ги описали? Сега може да не усещаме промяната, но това е „революция“, подобно на индустриалната, дигитална революция. Това е очивидно, но аз мисля че по-точно е да се нарече „потребителска революция“. Виждаме едно обръщане на силите между компаниите и потребителите. Истината е, че дигитализацията направи тази глобална промяна. Всъщност дигитализацията, също както облачните технологии, глобалната база данни са само активаторите на тази промяна, а не самите отговори. Основното нещо, което трябва да се знае е, че потребителите в интернет не са само „лайкващи“ пешки, а са хора – мислещи, чувстващи, възприемащи. Като най- важен приоритет за фирмите в интернет трябва да бъде незабравимото потребителско преживяване във всяко едно отношение (акуратно поведение, добро отношение и неповторима корпоративна идентичност).

Към общия преглед на тенденциите и прогнозите могат да спаднат следните най-горещи теми като: обществеността, фактите, мобилността, потребителското поведение и съдържанието.

1. Прозрачост от страна на фирмите

Всичко се свежда до прозрачност на отношенията, изграждане на доверие, създаване на качествено, а не просто посредствено съдържание за потребителите, постоянна комуникация и връзка с обществото. Тези неща имат не само силно косвено влияние върху начина, по който комуникираме или достигаме до нашите решения за покупка, но също и върху начина, по който работим и правим бизнес.

Хората искат да знаят за марката, искат да знаят дали могат да се доверят и да разчитат на фирмите. Важен критерий ще са ангажираността и комуникацията с клиента. За бранд може да се говори тогава, когато хората започнат да питат за теб: „ Какъв е този продукт?“ , „Кои са те?“

2. Ръст на видео клиповете и споделянията

Хората харесват различни интересни клипове на постижения и лични истории на хора, които са претърпели различни промени в своя живот .

3. Създаване на кръгове и общности

Брандовете трябва да се насочат към създаването на кръгове, в които да комуникират и да споделят идеи със своите клиенти. По този начин се създава връзката и ангажираността от страна на хората.

4. Благотворителност

Марките, които участват в благотворителност, ще бъдат на почит и ще спечелят доверие.

5. Точни факти и данни

Информацията не само ни дава възможност да вземаме по умни и по-бързи решения за нашия бизнес, но и ни помага да вникнем по-дълбоко в анализиране на личното преживяване на потребителя във всички маркетингови канали.

6. Мобилност + интерактивност

Мобилните устройства ще включат изцяло ново ниво на интеракция и взаимодействие между бранда и хората. Съдържанието ще бъде създавано така, че да се създаде индивидуализиране на преживяването, да направи възможно следенето на интереса на индивидуални групи от хора.

7.„Културизация“на брандовете

Марките трябва да знаят, че не само те контролират какво да се пише за тях в интернет, трябва да обърнат внимание на неконтролируемите фактори и да се защитават от нелоялни конкуренти и недоволни клиенти.

Фирмите и организациите, сравнено с предишни периоди, значително увеличават фокуса си върху няколко основни направления :

  • как да бъдат по-гъвкави и бързи;
  • как да бъдат по-иновативни;
  • как да реагират по-бързо и да са в час с променящата се среда;
  • как екипите да си сътрудничат най-ефективно – особено в маркетинговата и технологичната сфера;
  • как да изградят синергията между корпоративното и общественото.

8. Съдържание, съобразено с мобилните устройства

Рекордното нарастване на продажбите на смартфони през 2014г. предразполага за промени на макро равнище, като това засяга и проблема с това как потребителите виждат и ползват вашия сайт. Предвижда се през 2017г броят на смартфоните и таблетите да нарасне с 87% като е изключително важно дизайнът на вашия сайт, освен да бъде адаптивен, да улеснява потребителите и да остави у тях приятно чувство.

8.1. Уеб дизайн

Опростеният (flat) дизайн е на мода. Цветовете са редуцирани, използването на HTML5, CSS3 I JQuery технологиите позволява интерактивност на съдържанието чрез вграждане на кратки видео материали, анимации и удобен интерфейс. Flash вече е заменен от тези технологии, те не само подобрявт „User Experience“, но и позволяват на търсещите машини по-лесно да индексират съдържанието.

9. Диверсификация на интернет маркетинговите канали

Наблюдаваме засилен фокус на фирмите върху това как да се включат най- ефективно в онлайн и офлайн маркетинговата среда и как да доставят най-високи потребителски впечатления и по-висока стойност на предоставяните от тях услуги.
Като цяло бива изграждана постепенна и плавна интеграция на дигиталния в материалния свят: продажба на електронни книги, аутсорсинг на дейностите, виртуални асистенти, виртуална офис локация, всякакъв вид нематериални дигитални блага колабориращи с бизнес индустрията в материалната среда с цел улесняване на бизнеса. Съвместното коопериране на различните отрасли с новите „технологии за продажба“; мобилното, геотаргенирано рекламиране.

10. Контент маркетингът ще има по-голямо влияние от всякога!

seo-фактор

Оригиналното съдържание и в частност връзката му с рекламата са основните фактори за по-добро класиране и авторитет.

Основният начин, по който компаниите установяват своя авторитет и генерират доверие от страна на потребителите е създаването на ценно и качествено съдържание за тях. Идеята е колкото се може повече хора да се заинтригуват от него и да започнат да го споделят масово като в последствие се оформи вълна на споделяния и харесвания. Релевантното съдържание също играе голяма роля за това как се възприема вашият сайт не само от търсачките, но и от потребителите. По този начин може да се изгради подбрана таргет група, която се интересува от това, което публикувате. Съгласно B2B интернет маркетинга съществена роля ще имат: социалните сигнали, статиите, бизнес уеб сайтовете, нюзлетърите и видеата.
Интензитетът на другите медии за комуникация като телевизия и радио намалява с всеки изминал ден, защото рекламата е насочена към недиференцирана таргет група, което намалява силата на рекламното послание.

11. Бъди различен! Излез от рамката! – Маркетинга в социалните мрежи през 2021г.

Социалните медии предоставят разнообразни медийни форми, с които фирмите лесно могат да привлекат клиенти (клубове, фен групи и т.н.).
Следователно е много важно, тези които се занимават с бизнес, да таргетират клиентите си и да експериментират чрез множество медийни канали, за да се види кой от тях е най-ефективен и кой има най-голямо въздействие върху аудиторията.
В момента, в който се различиш от останалите и клиентите видят сигурност в теб, тогава можеш да береш плодовете на своя труд.

12. Експанзия на онлайн радио предаванията

С тенденции за развитие са и онлайн радио предаванията. Близо 44% от американците слушат оналйн аудио предавания като Pandora и Spotify. При този медиа канал, може лесно да се размие границата между маркетинга и обществеността. Чрез тях може освен да се предаде интересна информация, но и внедрят различни рекламни послания. Слушателите могат в реално време да задават въпроси през социалните платформи или имейл. Това е рекламен канал, който е все още в зародиш, но набира все по-голяма популярност. В Америка онлайн слушателите от 39мил. за 2014г. стават близо 46мил. през 2015г., което е покачване с 18%.

13. Изкуствен интелект

Може би една от най-дискутираните и нашумели теми последно време, и не случайно. Голяма част от новите технологии и иновации са насочени точно в тази област, не само защото е актуално, но и защото има бъдеще. Все още сме далеч от технологии, които се споменават в книгата на Айзък Азимов “Аз роботът”, но след време може и да ги стигнем… кой знае?

Това са само тенденциите в дигиталния онлайн маркетинг, а какви ще са реалните промени никой не може да гадае 🙂

Благодаря, че отделихте от времето си да прочетете “Маркетинг тенденции 2021г.”